TORR HUD I KYLAN

Det är mycket vanligt att man blir torr i huden när det blir kallt ute. Särskilt tydligt är det vid övergångarna mellan årstiderna, då många upplever att huden inte riktigt hänger med i förändringen. Man kan uppleva en generell förändring eller att det uppstår fläckvis problem som torrfläckar eller eksem.

Att man upplever huden som krispig och fnasig beror på oftast på brist på viktiga lipider (fetter) och utan dessa lipider förlorar huden fukt.

Vad händer med huden?

Torr hud är hud vars yttersta del (hornlagret) har brist på fukt. Vattenhalten i de djupaste överhudslagren är normalt sett 80 % och i hornlagret är den ca 10 %. Det är när fukthalten i hornlagret understiger 10 % som vi upplever att huden är torr.

Torr hud är ofta mer känslig och blir lättare irriterad. Det visar sig genom att den kliar, flammar i rött, hettar eller svider. Denna problematik blir tydligast på de ställen på kroppen där vi har få talgkörtlar som på kinderna, runt ögonen, på magen, armar och ben.

Det är viktigt att skilja på fukt och fett. En vanlig missuppfattning är att torr hud är motsatsen till fet hud. Det här är helt fel, uttorkning innebär att huden har brist på fukt (alltså inte på fett), medan fet hud syftar på mängden talgproduktion (fett) i huden. Huden behöver en viss fetthalt på hudytan för att kunna hålla kvar fukten i huden. Även en fet hud kan ha brist på fukt och behöver då tillföras fukt.

Vad gör vi åt det?

   1. Daglig vård

Var extra noga med att sköta din dagliga hudvårdsrutin för att få huden att må så bra som möjligt.

Rengöring, Ansiktsvatten och Dagkräm

Nattkräm blir också extra viktigt när det är kallt ute eftersom den tillför huden fett, som hjälper till att binda fukten i huden. Det är också under natten som huden återhämtar sig och reparerar sig med hjälp av nattkrämen.

   2. Byt till vinterkläder

Precis som du anpassar dina kläder efter hur varmt respektive hur kallt det är så är det en bra idé att förändra sin hudvård. Om din hud behöver mer fukt och fett, så ge den det. En del tycker också att det är skönt att gå över till en lite kraftigare kräm på vintern. Få personer går i t-shirt på vintern och lika självklart borde det vara att byta sin kräm till något kraftigare som ger bättre skydd. Ansiktet går vi ju dessutom helt bart med.

   3. Exfoliering

Ytterst på huden samlas torra och döda hudceller. Dessa lägger sig som ett lock över den friska huden och gör att den friska huden inte kommer ut till ytan. Genom att använda peeling så hjälper du din hud att få bort de döda hudcellerna. Huden får snabbt ett friskare och fräschare utseende och du kommer inte att uppleva den lika torr.

  • Mekanisk Peeling (traditionell skrubbkräm)

Det här är en kräm med små korn i, som du masserar huden med och på så sätt får bort de döda hudcellerna.

  • Kemisk Peeling (AHA-syra)

Det här är ett serum som du använder under din nattkräm som hjälper huden att lösa upp bindningarna mellan de gamla hudcellerna och på så sätt lossnar de från hudytan.

   4. Extra näring

Ett bra sätt att hjälpa huden på vägen är att addera ett serum under sin dag/nattkräm. Serumet ska ha den inriktning som du behöver just nu, t ex en extra C-vitaminkick. Ett serum penetrerar mycket djupare i huden än vad krämen gör och på så vis så får man en förstärkt och mer behandlande effekt. 

Madame Chic har flera produkter som passar särskilt bra när det är kallt och huden blir torr, här är några:

Rengöring CLEANSING MILK är en rengöringsmjölk som är mycket mild och som tillför fukt till den torra huden redan vid rengöringen.

Ansiktsvatten SKIN TONIC MILD är ett ansiktsvatten utan alkohol, som tillför fukt och har en uppfriskande effekt.

Dagkräm FACE MODELLING CREME är en kraftig vinterkräm som omedelbart tillför huden mycket fukt. Den stramar upp och motverkar slapp hud och agerar som en skyddande hinna mot skadlig miljöpåverkan.

Nattkräm NIGHT CREME reglerar fukt- och fettbrist hos torr och narig hud och gör huden mjuk och smidig. Den skyddar mot uttorkning och mjukar effektivt upp torrhetslinjer.

Mekanisk Peeling genom SCRUB CREME. Avlägsnar effektivt och skonsamt döda och ytliga hudceller.

Kemisk Peeling genom AHA SKIN RESTORER 7 %. En fantastisk produkt för ansiktshuden som avlägsnar de döda hudcellerna genom sin AHA-syra (som kommer från sockerbetor). För den torra huden hjälper den huden att kunna tillgodogöra sig den fukt som man tillför genom sin nattkräm.