ÖGONVÅRD

Huden runt ögonen är tunnare och ömtåligare än vår övriga hud. Du känner det tydligt om du nyper försiktigt i huden under ögat och sedan nyper i huden på kinden. Runt ögonen syns våra första tecken på åldrande, trötthet och allmänt ohälsotillstånd. Detta visar sig genom rynkor, mörka ringar och påsar. Det finns alltså många anledningar till att ta väl hand om sin hud runt ögonen med produkter speciellt framtagna för denna tunna, känsliga och ömtåliga hud.

Hudens tjocklek

Huden runt ögonen är mycket tunnare än huden i ansiktet och på resten av kroppen. Detta gör att det inte finns så mycket utrymme att gömma ohälsa som på övriga kroppen. Huden förtunnas dessutom med åldern, då den blir både mindre töjbar och torrare.

Talgkörtlar

Vi har betydligt färre talgkörtlar i området kring ögat, vilket gör att det inte produceras så mycket fett i den här huden.

Arbetsinsats

Vi blinkar cirka 10 000 gånger per dag, musklerna runt ögat jobbar alltså oerhört hårt och det sliter såklart även på huden.

Makeup

Vi använder klart mest makeup runt ögat, jämfört med övrig hud i ansiktet. Många gånger innehåller makeup starka ingredienser och parfymer.

Ta hand om din hud runt ögonen så här:

Varje morgon och kväll bör du använda produkter speciellt framtagna för känsliga ögon. Använd aldrig feta produkter som får dina ögonlock att svullna.

Använd ringfingret, där har vi mindre kraft än i de andra fingrarna, och klappa lätt in krämen runt ögat, i ungefär ett lika stort område som en bomullspad. Börja i inre ögonvrån och klappa utåt på övre ögonlocket, runda yttre ögonvrån och fortsätt att klappa huden under ögat in mot inre ögonvrån igen. Att klappa in krämen hjälper till att dränera bort överflödig vätska som vi vill få bort.

Försök också att alltid få tillräckligt med sömn. Våra ögon, kommer att låta oss veta hur mycket vi behöver. Trötthet ger påsar och mörka skuggor under ögonen. Det är bra om man försöker att låta bli att gnugga ögonen om de är torra och trötta eftersom detta irriterar huden.

Problem med huden runt ögonen:
Varför uppstår de och vad kan vi göra?

Påsar

Många olika anledningar kan ge påsar under ögonen. I vissa fall kan påsarna under ögonen vara ärftliga. Om många i din familj också har svullna ögon är det troligtvis ett genetiskt problem. Brist på sömn, åldrad hud och vätskeansamlingar kan vara orsaker till påsar under ögonen. Påsarna förvärras av alkohol och också av för mycket och för lite vätska.

Sov ordentligt och drick ”lagom” mycket vatten. Undvik feta ögonkrämer och rengöring som innehåller olja, då dessa kan skapa påsar runt ögonen, eftersom fett binder vatten. Börja med att använda en antiage-ögonkräm tidigt för att hjälpa ögat så mycket du kan. För en extra effekt, förvara din ögonkräm i kylskåpet. Kall kräm dämpar svullen hud. Läs mer om EYE GEL som är en fantastisk produkt när det gäller att minska svullnader runt ögat.

Rynkor

Huden är som ett gummiband, som med tiden töjs ut. Runt ögat finns en dominerande muskel, ringmuskeln, och när den blir sliten så blir huden rynkig. Huden runt ögat påverkas också av omkringliggande hud, som pannhuden. Med tiden trycker den på ögonhuden uppifrån och det gör också att veck och rynkor kan uppstå.

I huden runt ögonen finns väldigt få talgkörtlar, vilket gör att huden ofta är torr. Att vara torr i huden runt ögonen utan att tillföra fukt skapar också rynkor. Även stress och sömnbrist sätter tydliga spår, liksom tidens gång. 

Använd rengöring och fuktkräm och komplettera med serum för extra effekt. För att motverka uppkomsten av nya rynkor och reducera de rynkor du redan har är den dagliga skötseln det viktigaste du kan göra.

Mörka partier 

Mörka partier runt ögonen kommer sig oftast av hudens egna nedbrytning av pigment, och då huden är så tunn, så syns våra blodådror igenom. Det kan också bero på rökning eller pigmentförändringar orsakade av solskador.

Stress och sömnbrist är två stora anledningar till mörka partier runt ögonen. Stress ökar blodflödet till våra inre organ och då blir huden i ansiktet blekare och detta gör att den tunna huden under ögonen får ett mörkare utseende.

Undvik att gnugga dina ögon för att inte slita extra mycket på ögonhuden. Använd snäll makeup och tvätta bort den med mild rengöring.

Eksem 

Eksem är en inflammation i huden som uppstår när hudens eget skydd är försvagat. Det kan bero på att huden är torr, allergisk, känslig eller på grund av genetiska orsaker.

Den vanligaste formen av eksem är atopiskt eksem, även kallade böjveckseksem, men det finns väldigt många olika sorters eksem och också många olika anledningar till varför eksem uppkommer.

De flesta av oss drabbas av eksem någon gång under livet och det bästa sättet att undvika det är att hålla huden mjuk och välmående.

Milier

En mili kan vara hudfärgad, vit eller gul och är en liten knut med inkapslad talg. De kan sitta var som helst i ansiktet men oftast runt ögonen. Milier uppkommer oftast på grund av att du har väldigt torr hud och för mycket döda hudceller som inte avlägsnats eller att din hud tvärtom är för fet och du har mycket talg i huden. En vanlig anledning är att en vanlig dagkräm till ansiktet har använts runt ögonen, istället för en ögonkräm anpassad för ögonhuden. En dagkräm är oftast för fet för huden runt ögat och dessutom är det skillnad på molekylerna i produkterna.

För att undvika uppkomsten av milier, använd produkter som är avsedda för huden runt ögonen och om du har fått en eller flera milier, sök upp en hudterapeut som kan hjälpa dig att avlägsa dem. Om du själv försöker att klämma den så kommer den med stor sannolikhet att gå sönder inåt och det skadar huden och kan ge uppkomst åt flera milier.

Madame Chic har flera fantastiska ögonprodukter. Du hittar hela vårt sortiment HÄR och nedan är en kort sammanfattning:

EYE MAKEUP REMOVER är en mild rengöring speciellt anpassad för den känsliga, torra huden runt ögat. Som med många av Madame Chic's rengöringsprodukter så tillför du fukt till huden redan vid rengöringstillfället. Eye Makeup Remover innehåller ingen olja och det beror på att vi ska undvika att ha olja runt ögonpartiet. Olja binder vatten, vilket orsakar onödiga påsar under våra ögon. Dessutom kan det bli olyckligt om vi får in olja i ögat. Eye Makeup Remover passar utmärkt till linsbärare, p g a att den inte innehåller olja, samtidigt som den är så mild.

EYE CREME FOR SENSITIVE SKIN Denna ljuvliga dagkräm för ögonen är mild och speciellt framtagen för att passa den känsliga huden. Eftersom det är runt ögonen som vi ser de första tecknen på åldrande så finns det en bra anti-aging-effekt i krämen och den innehåller också mycket fukt. Den hjälper till att minimera påsar under ögonen och minskar också mörka partier.

EYE NIGHT CREME Under natten är huden som mest aktiv med att bygga upp våra celler och det är därför det är viktigt att använda en nattkräm på natten och en dagkräm på dagen. Eye Night Creme är en nattkräm för ögonpartiet som slätar ut och motverkar rynkor. Den dämpar påsar och mörka ringar under ögonen. Den innehåller massor med fukt och stärker collagen- och elastinbildningen, vilket gör att rynkor reduceras. 

EYE GEL reducerar svullna ögonlock och påsar under ögonen. På bara några minuter kan du känna skillnad och efter lite längre tid kan du också se skillnad på din hud. Den har en lugnande och kylande effekt på irriterad hud och känns mycket uppfräschande för trötta ögon. Förutom sin snabba effektivitet är den också skyddande samt tillför huden fukt. Använd Eye Gel på morgonen och du kan också använda den under dagens lopp ovanpå makeup. Klappa in en liten mängd runt ögonen med fingertopparna.

EYE REPAIR SERUM Ett serum använder du för att extra förstärka det du vill åstadkomma. Det är uppbyggt med mindre molekyler och kan därför komma längre ner i huden än en dag- eller nattkräm. Eye Repair Serum påskyndar reparationen och uppbyggnaden av skadade hudceller. Den stärker collagen och elastin-bindningarna, vilket gör att huden kring ögonen får en bättre elastisitet och därmed mindre rynkor. Den minskar också eventuella mörka partier och påsar under ögonen.